Salarii: Direcția esențială de acțiune a ABR o reprezintă acțiuni pentru redresarea, dezvoltarea, reindustrializarea, modernizarea și renașterea României în vederea realizării condițiilor pentru creșterea accelerată a salariilor și pensiilor și alinierea lor la standardele europene într-un orizont de timp de max. 10 ani. Aceastea se pot realiza prin investiţii publice, private şi public-private și prin acțiuni ferme de stopare a jafului, a risipei, furtului precum și prin valorificarea, în interes național, a tuturor resurselor țării. (fara a afecta dovezile trecutului si mediul ambiant – v. Cazul Rosia Montana si defrisarea salbatica). Pe baza acestei strategii şi ca o consecinţă a implementării investiţiilor şi a altor măsuri de redresare a ţării se creează condiţiile pentru atingerea acestui obiectiv.
Aceasta reprezintă ideea forță, fundamentală a programului nostru și orice politică publică se va elabora va trebui să pornească de la dinamica salariilor și pensiilor.. Toate elelalte direcții de acțiune vor fi subsumate acestei direcții care, în fond, reprezintă scopul ABR.
Este necesară implementarea unui program, ferm, consecvent și într-un orizont de timp rezonabil, maxim 10 ani, de aliniere a salariului mediu și minim din România la salariile mediu și minim ale țărilor europene dezvoltate. Acest program este, în viziunea noastră, cheia principală, care va permite ruperea cercului vicios în care România se află în ceea ce privește nivelul salariilor și nivelul productivității muncii. Totodată va conduce la stoparea depopulării României.
Tot mai des se invocă lipsa de productivitate a românilor și, ca o consecință imediată, se spune, nu pot fi mărite salariile. Pe de altă parte, la nivelul actual al salariilor, românii nu sunt stimulați să muncească eficient și cu productivitate crescută. Și, evident, nu o fac. Ba, mai mult, unele lucrări științifice relevă că această muncă, având o productivitate scăzută, reprezintă chiar o formă de protest, de rezistență pasivă a acestora față de neplata muncii lor.
Așadar, nu se măresc salariile pentru că nu avem productivitate crescută și nu avem productivitate crescută pentru că salariile sunt mici și nu se măresc. Acesta este cercul vicios în care ne aflăm și dacă vom continua să menținem nivelul salariilor scăzut vom fi condamnați la stagnare, regres și migrația forței de muncă din România. Fapt ce contribuie la depopularea, în continuare, a României, riscându-se ca, în cca. 60 de ani România să iasă, pe timp de pace, din istorie. Prin urmare, ruperea acestui cerc vicios este o condiție obligatorie pentru renașterea României.
Însă, din cele de mai sus, nu trebuie trasă concluzia că românii nu ar fi capabili să muncească eficient, cu o mare productivitate a muncii și la standarde de calitate ridicate. Că nu este așa o dovedesc cei peste șase milioane de români care muncesc în străinătate, care sunt căutați, în cele mai diferite profesii, și care, de cele mai multe ori, îi întrec în productivitate, calitate și ingeniozitate pe autohtonii din țările în care au ales să lucreze. De ce oare? Pentru că acolo, în țările europene dezvoltate, sunt bine plătiți. Poate nu cât sunt plătiți autohtonii dar, oricum, mult mai bine decât în România.
În fapt, pentru un salariu minim lunar de cca. 281 euro, cu prețuri, în România, mai mari decât în țările occidentale dezvoltate, cât să muncești și, mai ales, de ce să o faci?
Așadar soluția ruperii cercului vicios o reprezintă un program de aliniere a salariilor din România la salariile occidentale. Acest program va trebui să fie negociat cu instituțiile publice, agenți economici, patronate, sindicate, salariații și pensionarii din România. Aceasta reprezintă ideea forță, fundamentală a programului nostru și orice politică publică va trebui să se facă pornind de la dinamica acestor indicatori: nivelul salariului mediu și minim. Propunerea noastră inițială este: salariul mediu va trebui să ajungă în primii cinci ani la cel puțin 60% din slariul mediu european, urmând ca în alți 5 ani să ajungă la cel puțin 90% din salariul mediu european. La fel și pentru salariul minim.
Cu astfel de salarii tinerii nu vor mai pleca din România și se creează premisele reîntoarcerii acasă a acelora care, din cauza salariilor proaste din România și a lipsei locurilor de lucru, au ales să părăsească țara și să lucreze în străinătate. Vom elabora un nou Cod al muncii aliniat celor mai noi standarde de protecție a muncii și vom lua măsuri pentru respectarea normei de muncă de 8 ore pe zi corelat cu sarcini de producție similare celor din țările europene dezvoltate și cu salariul din aceste țări. În acest mod se va stopa depopularea României, se va salva țara de la o posibilă dispariție (ca urmare a trendului actual privind părăsirea țării coroborat cu sporul negativ al populației) iar România va renaște și, în 10 ani, va putea deveni un adevărat Tigru al Europei.
0 Like us!