Democraţia mixtă presupune o complementaritate între democraţia reprezentativă şi democraţia directă.
Toate investitiile, contractele pentru exploatarea resurselor, contractele importante de achiziţii publice, deciziile importante privind naţiunea precum şi legile organice să fie supuse validării sau invalidării, de către poor, prin RFERENDUM.
Transparenţă în toate procedurile, deciziile şi conturile publice. Toate acestea trebuie să sa fie transparente, adica vizibile pe internet de catre oricine. (excepţie doar aspectele care ţin de apărarea ţării şi siguranţa naţională).
Simplificarea procedurilor de INIŢIATIVĂ CETĂŢENEASCĂ, respectiv, iniţiative prin care poporul poate propune legi (modificări de legi) în baza unor petiţii semnate de un număr minim de semnături, stabilit prin lege. Odată strâns numărul corespunzător de semnături, acestea, în mod AUTOMAT, se supun REFERENDUMULUI.
Iniţiativele civice se bazează pe srângerea unui număr minim de semnături şi pe supunerea iniţiativei referendumului naţional sau teritorial.
Iniţiativele civice vizează:
- adoptarea unor acte normative de către Parlament sau organele deliberative teritoriale;.
- punerea în discuţie a unor acte normative în Parlament sau organele deliberative teritoriale
- adoptarea unor acte normative direct de către popor. Dacă sunt adoptate în urma unei iniţiative civice intră în vigoare şi nu mai este necesară supunerea lor votului Parlamentului sau organului deliberativ teritorial. Daca sunt votate de către popor, devin AUTOMAT lege, indiferent de vointa parlamentarilor. În fond POPORUL ESTE SUVERAN.
- Demiterea oricărui reprezentant ales sau numit în orice moment dacă poporul consideră că acesta nu mai corespunde aşteptărilor pentru care a fost ales sau numit.
- Alte aspecte pe care poporul le consideră necesare.
Implementarea Democraţiei Directe presupune realizaarea a cel puţin două sisteme electronice de vot online deintre care cel puţin unul aflat sub control civic, pentru eliminarea posibilităţilor de fraudare a voturilor.